Kansallisarkisto on alkanut ottaa vastaan digitoitua aineistoa. Tietoa asiasta löytyy Kansallisarkiston sivuilta. Joka tapauksessa on hyödyllistä tallentaa arkistoitava aineisto häviöttömään muotoon (, mikä merkitsee, ettei valokuvien jpg- ja jpeg-muodot eivät sovellu, äänitteiden mp3-muoto ei sovellu).

Valokuvat tulee järjestää arkistointiohjeen mukaisesti ja happovapaisiin kuoriin, mutta moni yksityishenkilö taltioi digitaalisesti mielellään omat kuvansa arkiston järjestämisen yhteydessä; sama pätee varmasti järjestöihin.

Tänne tulee neuvoja ja ohjeita niille, jotka digitoivat diojaan, negojaan, kuviaan, kirjeitään, audioitaan… Ohjeita tulee vähitellen.

Tekijänoikeusasiaa

On turvallisinta digitoida niitä sisältöjä, joihin itsellä on tekijänoikeus. Erityisen tarkkana pitää olla, ettei julkaise tekijänoikeussuojattua aineistoa, johon ei ole tekijänoikeuden haltijan lupaa, sillä niistä joutuu vastuuseen lain edessä. Tietoa tekijänoikeuksista saa Tekijänoikeuslaista ja Wikipediasta, Teoston, Gramexin, Kopioston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen sivuilta sekä sivulta http://www.tekijanoikeus.fi/ ja hakukoneiden avulla. Huomatkaa, että Suomessa on oma tekijönoikeuslainsäädäntö, joka on erilainen kuin esimerkiksi USAn tekijönoikeuslainsäädäntö, josta myös löytyy runsaasti tietoa netissä.

Intimiteettisuoja

Suomen perustuslaki turvaa jokaiselle meistä intimiteettisuojan. Usein on turvallisinta pyytää lupa asianomaisilta sisällön julkaisemiseen tarpeettomien kiistojen ja oikeustoimien välttämiseksi. Lähtökohta asiaan perehtymiselle voisi löytyä esimerkiksi tätä kautta: http://uskonnonvapaus.fi/artikkelit/htieto.html

Valokuvien, negojen ja diojen digitointi:

  1. Docendolla on muutama kirja aiheesta. Jarkko Viljasen Vanhat valokuvat talteen vaikuttaa mielenkiintoiselta. Käykää tutustumassa sivuilla. Viljanen: Vanhat valokuvat talteen Linkitetyllä sivulla on muutama video aiheesta myös.

2. Webmaster suosittelee muistojen digitoinnista kiinnostuneille alan perusteoksena Docendon kustantamaa kansantajuista ja asiantuntevaa Petteri Järvisen kirjaa Digi arkistointi. Säilytä muistot ja tiedostot.Digiarkistointi

Äänitteiden digitointi

Oheita omiin tarpeisiin löytyy netin hakukoneiden avulla niin YouTubesta, foorumeilta kuin blogeistakin. Tässä muutama linkki: Digitoi vanhat c-kasetit. Foorumikeskustelua: Miten ääni c-kasetilta digitaaliseen muotoon?

Kirjastot tarjoavat sekä välineitä että neuvontaa tästä aihepiiristä. Kysykää rohkeasti.

 

Tässä vaiheessa historiatoimikunta pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että käyttötarkoitus sanelee digitoitavan kohteen resoluutiovaatimuksia: kirjaa tai julistetta varten tarvitaan resoluutioltaan suuri kuva, nettiin riittää yleensä 72 dpi tarkkuus. Päätös tehdään digitoitaessa, digitoitua kuvaa ei oikeastaan enää voi parantaa tässä suhteessa.

 

 

Vinkkejä mahdollisista hyvistä tietolähteistä voi laittaa kommentteihin.